רשמים מהרצאה של ד"ר גיל יוסף שחר על רפואת הרמב"ם

הרמב"ם שהיה ידוע כרופא גדול ואיש חכם נתן המלצות רבות לתזונה ואורח חיים בריא.
הוא האמין, שגוף האדם יודע לרפא את עצמו ,אם נניח לו לעשות זאת ולא נפריע בדרך. כמו פצע  על העור שבתנאים טובים פשוט יחלים תוך זמן קצר, כך גם פצע פנימי יגליד וירפא אם לא נציק לו יותר מדי.
ישנם כמה גורמים המשפיעים על בריאותינו:
1.תזונה נכונה
2. פעילות גופנית
3.שינה איכותית
4.ניקיון העור
5.איכות הנשימה
6.חשיפה לשמש
7.יחסי אישות בריאים
8.קשר עם הבורא
 מאחר ואנחנו  עוסקים כאן בעיקר בתזונה אז נתמקד בהנחיות  הרמב"ם לגבי התזונה:.
*לא לשבוע בארוחה. ברגע שאנחנו שבעים, זה סימן שאכלנו יותר מידי ואנחנו פוגעים בבריאותנו.
כמות האוכל צריכה להיות מדודה, שלא תעלה על 3/4  מגודל הקיבה. ברגע שאנחנו מכניסים לקיבה יותר מהכמות הזו, אנחנו למעשה פוגעים ביכולת של העיכול הטוב וחלקים לא מעוכלים עלולים להגיע למעיים.
כשאדם ממלא כרסו מקבל חוליים.
*יש חשיבות רבה ללעיסה- תהליך העיכול מתחיל בפה, חוסר לעיסה מספקת גורם לאי פירוק מלא של המזון כך הגוף אינו סופג רכיבי מזון חשובים, נתון לצרבות, דלקות בוושט רירית הקיבה והמעי לא מצליח להתחדש בשל עומס המזון, נתונים לעייפות אחרי האכילה וכמובן השמנה.
 הרמב"ם מזהיר מפני ארוחות ליליות: "שלא יישן תיכף אחרי מאכלו וכל שכן בלילה"
היום יודעים שבלילה בזמן השינה אין כמעט פריסטלטיקה במעיים כלומר גם המעי נכנס למצב שינה. בזמן הזה הגוף מפנה את האנרגיה לחידוש מערכת העיכול וחיזוק המערכת החיסונית .
ארוחה לילית יכולה לגרום לנזק משמעותי.
1. עצירות- חלק מהרעלים נספגים בחזרה למחזור הדם ומרעילים את הגוף(מצב תקין הוא מצב שבו לגוף יש 2-3 יציאות ביום)
2.בעיות בספיגה
3.צרבות-כאשר שוכבים החומצה שנמצאת בקיבה עלולה לעלות לכיוון הושת.
4.פגיעה בתפקוד מערכת החיסון- מערכת החיסון פועלת בעיקר בלילה. כאשר אנו אוכלים בלילה, הגוף יפנה אנרגיה לעיכול ולא למערכת החיסון
5.ניקוי הרעלים לא מתבצע בצורה מיטבית.
6.תיתכן עליה במשקל עקב עיכול לא יעיל
7.עייפות

ההמלצה היא לא לאכול כ4 שעות לפני השינה (אפילו לא פירור)
או.קיי אז השאלה הנשאלת היא מה כן לאכול? ובכן די פשוט.
1. לחמים מלאים- כלומר לחם שאין בו כלל קמח לבן (וגם לא הרבה אויר בקיצור לא לחם קל)
2.פירות וירקות- הם המקור העיקרי לויטמינים.חז"ל אמרו "עיר שאין בה ירק אין תלמיד חכם רשאי לדור בה"
3.דגים לא באים בחשבון- הרמב"ם הזהיר מאכילת דגים, במיוחד דגים גדולים כמו טונה וסלמון. אם בכל זאת חפצתם בדג, רק דגים קטנים מאוד ולבנים.אבל זכרו המלצת הרמב"ם להימנע אם זה אפשרי.
4.לדברי הרמב"ם בשר הוא רע, משום שמצטבר שומנו בכלי הדם . בשר אינו הכרחי לחיים, אך הוא מזון תאווה ולכן אם בכל זאת בחרתם לאכול בשר, לא יותר מפעם בשבוע ומנה קטנה כלומר שלא יהיה מרכז הארוחה.
5.מוצרי חלב- לגבי מוצרי חלב הרמב"ם מתריע ממאכל מוצרי חלב שחוממו (פסטור) הם עלולים להביא לחולי. אך מאכל חלב טרי שלא עבר חימום כלל בהחלט ראוי למאכל.
בקיצור לפי הרמב"ם ,אם יש לכם עז בחצר ואתם יכולים לחלוב ולשתות, תפדלו, מעבר לזה לא לנגוע.

 

Share Button
פורסם בקטגוריה מאמרים. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

תגובה אחת על רשמים מהרצאה של ד"ר גיל יוסף שחר על רפואת הרמב"ם

  1. מאת חיה כהן‏:

    ד"ר גיל יוסף שחר שלום וברכה,
    הקשבתי לתוכניתך עם יעל צדוק/רשת א' לפני כחודש.
    בתוכנית זו דיברת בין השאר על זרעוני פשתן. עד לאותה תוכנית – נהגתי לשמור את זרעוני הפשתן בפריזר. אחת לשבוע הוצאתי כמות לשבוע, ואחת לשבוע טחנתי בביתי את הזרעים והוספתי אותם למזון שאכלתי מדי בוקר (כף אחת). הזרעים הטחונים נשמרו בצנצנת זכוכית במקרר. מאז שמיעת דבריך – חדלתי לאכול פשתן. אבל איזה שהוא ספק נשאר בלבי אם אכן טוב עשיתי.
    אני מבקשת לשאול אותך אם טוב עשיתי בהחרימי אותם.
    בתודה על תשובתך ושבוע טוב ומבורך,
    חיה כהן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>